Semnal de alarmă tras de Banca Mondială în ceea ce privește pierderea iminentă a locurilor de muncă. Statele membre UE trebuie să consolideze protecția socială

Semnal de alarmă tras de Banca Mondială în ceea ce privește pierderea iminentă a locurilor de muncă. Statele membre UE trebuie să consolideze protecția socială
În condițiile în care unul din opt locuri de muncă este în pericol, chiar și în condițiile în care s-a ieșit din perioada de izolare, țările membre ale blocului comunitar (UE27) trebuie să continue să consolideze protecția socială și să amplifice sprijinul acordat pieței muncii / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 31/07/2020, 17:30
Actualizat: 31/07/2020, 17:33

În condițiile în care unul din opt locuri de muncă este în pericol, chiar și în condițiile în care s-a ieșit din perioada de izolare, țările membre ale blocului comunitar (UE27) trebuie să continue să consolideze protecția socială și să amplifice sprijinul acordat pieței muncii.

Astfel, susțin experții Băncii Mondiale (BM), poate fi protejată acea una din opt gospodării care se confruntă cu scăderi de venit prelungite, ca efect al crizei cauzate de COVID-19.

Reacția rapidă manifestată în fața pandemiei de COVID-19, prin adoptarea unor soluții strategice, a oferit economiilor timpul necesar pentru păstrarea relațiilor de muncă și a atenuat impactul imediat asupra șomajului, se arată într-un nou raport al BM, denumit sugestiv „Restarting Resilience”.

În plus, specialiștii sursei citate spun că ponderea populației expuse riscului de sărăcie ar putea crește cu 3-4 % de la 14,7 % în 2019, la 17,7-18,7 % în 2020. Indicatorul „risc de sărăcie” variază în funcție de țară, iar în cadrul acestei categorii sunt avuți în vedere cetățenii cu venituri care scad sub 60% din venitul național mediu.

Raportul subliniază totodată că statele europene au acum ocazia de a-și consolida sistemele de protecție socială în timpul etapei de redeschidere, pentru a se asigura că UE este mai bine pregătită să răspundă la valurile și crizele viitoare.

Acest lucru se poate realiza prin consolidarea flexibilității sistemelor pentru a se adapta rapid în fața unei crize și prin abordarea protejarea persoanelor vulnerabile, inclusiv prin acordarea de sprijin specific celor care activează în structuri de lucru nestandardizate sau informale.

„O constatare-cheie arată că, deși extinderea transferurilor către beneficiarii asistenței sociale existente ar fi relativ simplă, nu toate persoanele nevoiașe sau cele cu risc ridicat de impact asupra ocupării forței de muncă beneficiază de programele existente”, mărturisesc experții citați.

Consolidarea protecției sociale pentru patru demografii cu risc

#Coronacriza adâncește disparitățile de pe piața muncii și riscă să blocheze convergența venitului regional în întreaga UE, au mai scris în raport specialiștii BM.

Raportul realizat de aceștia identifică patru demografii cu risc, și anume femei, tineri, persoane cu salarii mici și lucrători cu un nivel mai scăzut de educație care sunt mai predispuse la a fi angajați în profesii puternic afectate sau care au contracte mai puțin sigure.

Impactul asupra șomajului în rândul tinerilor, de exemplu, a fost pronunțat în ultimele luni, menționează experții Băncii Mondiale. Ei afirmă că perspectivele de ocupare a forței de muncă și veniturile tinerilor au fost puternic afectate în timpul #coronacrizei, după cum se arată în rapoartele anterioare ale Băncii Mondiale. De altfel, indicatorii timpurii arată că este probabil ca aceștia să fie puternic afectați în timpul crizei.

Femeile se confruntă cu un risc mai mare decât bărbații, atunci când vine vorba de reluarea activității în sectoarele în care acestea lucrează. Una din cinci femei se va confrunta cu dificultăți în a-și relua activitatea, în comparație cu unul din zece bărbați. Diferențele dintre bărbați și femei au fost consolidate din cauza inegalităților la care sunt expuse persoanele care au grijă de copii și care lucrează în gospodărie.

Raportul subliniază, de asemenea, importanța încrederii sociale și a cooperării dintre întreprinderi, guvern și sindicate pentru a face față crizei și a găsi soluții care să sprijine redresarea vulnerabilă a veniturilor gospodăriilor.

Acesta a fost un pilon al rezilienței evidențiat în cel de-al cincilea raport economic periodic elaborat de către Banca Mondială. Importanța răspunsului coordonat va crește dacă criza se prelungește și dacă pachetele de sprijin guvernamental vor fi orientate doar către sectoare viabile.

Măsurile regionale ale Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală

Până la această oră, Banca Mondială a alocat peste 1,4 miliarde de dolari pentru a veni în sprijinul țărilor din Europa și Asia Centrală care au nevoie de o atenuare a impactului COVID-19. Din 2 aprilie 2020, aproximativ 490 milioane de dolari au fost aprobate prin noi proiecte de răspuns în situații de urgență.

Mai mult, aproximativ 925 milioane de dolari sunt realocate, utilizate sau puse la dispoziție din proiectele și împrumuturile existente, inclusiv din finanțări suplimentare, pentru a ajuta țările să răspundă provocărilor legate de COVID-19.

Pe fondul incertitudinii persistente, cel mai recent Raport al Băncii Mondiale privitor la situația Economică din Europa și Asocia Centrală (Europe and Central Asia Economic Update) sugerează diferite scenarii de creștere negativă pentru regiune, inclusiv o recesiune majoră în 2020, cu o contractare cu 4.7%.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”